Национален телефон „Без дим” искат сдружения 12.02 | 14:15

Заведенията масово не спазват наредбите, алармират неправителствени организации

От Елена Коцева

Национален телефонен номер за подаване на сигнали за неспазване на наредбите за ограничаване на тютюнопушенето, искаха граждански сдружения.

В гражданската инициатива "България без дим” и Коалиция "За живот без тютюнев дим” членуват над 35 неправителствени организации. Те прокарват идеята за влизането в сила на тоталната забрана за тютюнопушене през 2012 г.

От сдружението започват и законова процедура по възстановяване на пълната забрана за тютюнопушене на всички обществени места. До тогава обаче държавата трябва да прилага стриктно наредбата, регламентираща къде и при какви условия може да се пуши”, настояват от гражданската инициатива.

От там призовават Министерство на здравеопазването да насърчи гражданското участие в контрола спрямо спазването на наредбата в обществените сгради и заведенията, както и да изгради единен телефонен номер и сайт за подаване на сигнали онлайн.

Представителите на Гражданска инициатива "България без дим” и Коалиция "За живот без тютюнев дим” изразяват и несъгласието си с липсата на ангажираност от страна на държавата за намаляване броя на пушачите и ограничаване на раковите заболявания. Въпреки уверенията на управляващите, че наредбата, регламентираща условията, при които може да се пуши в затворени помещения, ще се спазват стриктно, все още в страната масово се пуши почти навсякъде.

Обединените граждани и граждански организации настояват пространствата за пушачи да са зад стъклени стени (т.нар. аквариуми) и да са изолирани от кухнята и входа на заведението, тоест храната и непушачите да не минават през тази ограничена зона.

Сред поставените искания са още законодателно осигуряване на 24-часов контрол за спазване на наредбата, както и постигане на парламентарен консенсус за борба с тютюнопушенето и социално значимите заболявания, до които то води.

Представители на двете организации участват доброволно в проверките за спазване на наредбата. От данните които са събрали личи, че много заведения до 50 квадратни метра са се превърнали в заведения само за пушачи.

Освен това много заведения, които надхвърлят тази квадратура и са с площ от 60-70 кв. м., "заобикалят” наредбата като заграждат част от площта с хладилни витрини, барплотове, масички или стени от гипсокартон. Така намаляват търговската площ и наредбата за специално отделено пространство без тютюнев дим не важи за тях.
Забелязана е и друга практика – в част от заведенията забраната за тютюнопушене да се спазва само до 22 часа.

Водещи

Най-четени