Националистическите партии искат касиране на изборите 04.06 | 15:29

"Атака" и НФСБ твърдят, че изборите са били невалидни

От iNews.bg

Националистическите партии настояват за касиране на изборите за Европейски парламент, които се проведоха у нас на 25 май. От ПП "Атака" и Националния фронт за спасение на България са изпратили писма до главния прокурор Сотир Цацаров с настояването за обявяване на вота за невалиден.

В жалбата си кандидатите за евродепутати от "Атака" Магдалена Ташева, Павел Шопов и Явор Нотев оспорват законността на проведените избори на основание чл. 394, ал.1 от ИК. Те са категорични, че при провеждане на изборите са допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс, които са довели до тяхното опорочаване и незаконосъобразност.

Партия АТАКА е подготвила искане до Конституционния съд за признаване незаконосъобразността на проведените избори за ЕП и започва събирането на необходимите 48 подписа, като ще търси подкрепа от депутатите от Коалиция за България.

Малко по-късно стана ясно, че и от НФСБ са внесли искане за касиране, адресирано до институции, които могат да сезират Конституционния съд – Президентство, Министерски съвет, ПГ на ГЕРБ и Главна прокуратура. Основният мотив за искането е масовото купуване на гласове.

Водещи

Най-четени