Национална мрежа за децата бие тревога 06.02 | 15:02

Продължава насилието между и над деца, настанени в социално-педагогически интернати

От Мая Александрова

В открито писмо, изпратено до премиера, до главния прокурор, до министри, депутати и председатели на партии, Национална мрежа за децата изразява тревогата си от продължаващо насилие между и над деца, настанени в социално-педагогически интернати.

Около 100 деца живеят в интернатите в селата Стралджа, Драгоданово и Варненци при изключително лоши условия и в среда, в която се упражнява насилие, алармират в писмото си от организацията. Оценки нa експерти са установили недопустимо неглижиране на здравословното състояние на децата като липса на терапия за психично болни деца и на адекватна медицинска грижа за непълнолетни бременни момичета.

Повечето от вещите в интернатите са общи, децата нямат никакво лично пространство и правото им на избор и на мнение не се зачита, се допълва в писмото, цитирано от БТА.

Национална мрежа за децата настоява за предприемане на спешни мерки за гарантиране на сигурността и здравето и подобряване на условията на живот и образование на децата, настанени в момента в интернатите.

Настоява се и за подновяване на цялостната реформа в системата на правосъдието за деца, включително в статута и дейността на интернатите, както и отмяна на Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и приемане на специален закон за детското и младежко правосъдие.

Водещи

Най-четени