Националните каузи събират българските медии от цял свят 30.09 | 15:58

Традиционният форум ще събере през октомври журналисти от най-влиятелните вестници, списания, радиа, телевизии и сайтове у нас и по света

От Кремена Бедерева

45 представители на медии от над 20 държави са регистрирани за участие в Деветата медийна среща, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света.

Традиционният форум ще събере през октомври журналисти от най-влиятелните вестници, списания, радиа, телевизии и сайтове у нас и по света.

За домакини на форума тази година са избрани Пловдив и Велико Търново. Официалното откриване на срещата ще бъде на 14 октомври в София, а работната програма ще продължи до 17 октомври.

Темата на Деветата световна среща е "Медиите и националните каузи”. Участниците ще обсъждат променената социална среда в България и ролята на медиите в нея и ще търсят отговор на въпросите кои са днешните български каузи и как медиите могат да работят за тяхното осъществяване.

Акцент в програмата ще бъдат дебати за социалните мрежи като нови медии и пространство за изява на гражданското общество, както и за толерантността и обществената функция на медиите. Националните кампании на бизнеса в социалната сфера, образованието и здравеопазването също ще попаднат във фокуса на внимание на дискусиите.

В медийния форум традиционно ще участват значими обществени фигури, интелектуалци, експерти. Заедно с представителите на четвъртата власт те ще търсят пресечните точки на взаимодействие между различните социални групи в името на общия национален интерес.

Телевизия в Чикаго, вестник в Кипър, списание във Франция, електронни издания във Великобритания, информационни портали в Испания и Белгия са само част от медиите на български език, появили се през последната година. Според най-новите данни българите, живеещи извън пределите на страната, са повече от 2 млн. души.

Над 50 печатни и електронни издания на български език отразяват битието на общностите ни зад граница. Най-многобройни са те в САЩ, Испания, Гърция, Кипър.

Водещи

Най-четени