Националното богатство изтича от неефективни машини, смята Плевнелиев 25.04 | 11:49

Президентът иска редовни заседания на съвета на три месеца, а не при извънредни случаи

От Ивелина Георгиева

Започна заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). То е първото под ръководството на президента Росен Плевнелиев. Минути преди началото на работата на съвета той сподели своята амбиция да засили ролята на КСНС и да го превърне в работещ орган.

Президентът посочи, че заседания ще се провеждат редовно – веднъж на три месеца, както е по закон, а не единствено при наболели проблеми и кризисни ситуации. Плевнелиев заяви още, че единно ще се решават проблемите в КСНС и поиска да се работи по ясни и вътрешни правила.

"За мен е учудващо, че толкова много години президентската институция не е изпълнила своето задължение по закона, а именно да се приемат вътрешни правила за работа (на КСНС – бел. ред)", обясни той и увери, че тази грешка ще бъде поправена. В края на съвета всеки от участниците ще получи вътрешните правила за работа.

Две теми ще бъдат обсъдени в КСНС днес (25 април) – продължаването на реформата в сектора на сигурността, по която доклад ще изнесе вътрешният министър Цветан Цветанов. Втората тема е енергийната сигурност, а докладчик по нея е министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Плевнелиев определи темите като "два наболели въпроса, с голяма обществена значимост". За него успехът на нацията зависи от това да създадем сигурна и предвидима среда за обществото и за отделните граждани. Българските граждани трябва да имат сигурност, да виждат справедливост и инвеститорите да са спокойни, заяви още държавният глава.

Българската армия, полицията и службите за сигурност работят в динамична среда. Те трябва да се адаптират бързо, да формулират правила по своите приоритети и да насочват ресурсите си в съответствие с динамично променящата се среда.

"Нужен ни е подход, при който разглеждаме армията, полицията и службите за сигурност като взаимосвързани и взаимозависими елементи на една система за национална сигурност", категоричен беше президентът. "Ние трябва да научим тези институции гъвкаво да управляват своите ресурси, да споделят целите си и да се фокусират върху тях. Колкото по-скоро звената за национална сигурност се научат да работят заедно, толкова по-бързо ще постигнат значим ефект за обществото", допълни той.

На консултативния съвет темата за енергийната ефективност ще бъде разгледана в контекста на националната сигурност, посочи още Плевнелиев. Според него богатствата на нацията изтичат през неефективни машини и неизолирани жилища.

Енергийната ефективност е ключов фактор за устойчивото развитие на страната ни. Чрез нея институциите трябва да съумеят да гарантират, че никакви политически, социални и природни процеси няма да нарушат достъпа до енергийни ресурси.

Интересът на българските граждани и индустрия трябва да бъде водещ и те не бива да стават заложници на енергийни и корпоративни интереси. България може да засили енергийната си независимост като дерсифицира източниците, доставчиците и трасетата.

Енергийната ни ефективност е безспорен фактор в националната ни сигурност, а потребителите трябва да имат достъп до конкуриращи се доставчици, както и трябва да се гарантират пазарните цени, заяви още президентът преди началото на заседанието.

Най-четени