Наш дипломат се е срещал тайно с "Хизбула"? 08.08 | 15:38

Уверявал лидерите ѝ, че България няма да ги обвини за атентата

От Филипа Тодева

Ливански журналист твърди, че представител на българското външно министерство се е срещал с членове на ливанската групировка "Хизбула". Версията на журналиста Али Хашем е, че това е станало преди бившият вицепремиер Цветан Цветанов да посочи "Хизбула" като отговорна за терористичния акт на летище Сарафово през 19 юли миналата година.

Хашем се позовава на анонимен източник, близък до групировката, предаде Dariknews.bg.

Според информацията българският представител е трябвало да предаде на лидерите на групировката послание от властите в София.

"Висш служител на българското външно министерство се е срещнал с хора от ръководството на "Хизбула". Доколкото знам, най-висшият сред тях е бил шефът на международните връзки на организацията Амар ал-Мусауи. Срещнали са се в Бейрут само седмица преди българските власти да обявят връзката между "Хизбула" и атентата в Бургас. Българският представител е обяснил, че правителството е под натиск от страна на Израел и на Америка, но че полагат усилия да устоят. Затова "Хизбула" бяха изненадани, че само седмица по-късно властите в София ги обвиниха за атентата", казва Хашем.

От позицията си на наблюдател той заяви, че "Хизбула" са напълно наясно, че не България ги обвинява.

"Те знаят, че обвинението идва от Америка и Израел, които са го наложили на българите. Те нямат проблеми с българите, а с това кой налага волята си върху България", коментира още той.

Водещи

Най-четени