Наш евродепутат опроверга Бъчварова! Бежанците идват! 09.03 | 16:33

България и Унгария на прицела на трафикантите

От Ростислава Иванова

Европейският съюз да действа бързо и с други мерки срещу трафика на бежанци, освен затварянето на границите по Балканския маршрут към Западна Европа, тъй като каналите за трафик на хора много бързо се преориентират. След затварянето на западно-балканския маршрут, България и Унгария стават потенциални дестинации за тези канали. Това заяви днес в Европейския парламент българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова.

Обратно на мнението на Паунова, че България е застрашена от бежанската вълна, се изказа днес вицепремиерът и вътрешен минисър Румяна Бъчварова. Според нея решението на лидерите на ЕС за затваряне на Балканския маршрут няма да промени нищо в България, тъй като държавата ни охранявала много добре границите си.

Паунова пък отправи призив в Европарламента лидерите на ЕС и Европейската комисия да предвиждат задаващите се кризи и да действат по-бързо, а не мерките да се вземат със закъснение и да се действа като в кризисен център.

"Призовавам за по-бързи мерки за справяне с бежанската криза. ЕС не е създаден с цел да функционира като кризисен инструмент. Точно поради тази причина трябва да предвиждаме задаващите се кризи и да не им позволяваме да се превръщат в неконтролируеми сили", заяви Паунова по време на днешния дебат в пленарната зала в Страсбург.

В рамките на дискусията беше обсъдена и пътната карта, която Еврокомисията представи този месец за завръщане на съюза към функциониращ Шенген. Според него Общоевропейската гранична полиция за охрана на външните граници ще започне работа до август 2016 г., а вътрешните граници се предвижда да бъдат отворени чак към края на годината.

"Този път трябва да действаме бързо и решително, да изпреварим крайните срокове, а не да ги просрочим", напомни българският евродепутат от групата на ЕНП.

Основен фокус на дискусията бяха предложенията за намаляване на притока на нелегални имигранти към Европа с помощта на Турция. Много от депутатите изразиха притеснения, че по искане на Анкара бежанските въпроси са обвързани с преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и падането на визовите изисквания.

 

 

Най-четени