Наш кораб ще лови трафиканти на хора и оръжия в Средиземно море 28.09 | 13:36

Правителството репи да изпрати една от фрегатите за мисията на НАТО

От iNews.bg

Правителството разреши изпращането на един кораб клас "Фрегата” от Въоръжените сили на България за участие в операцията на НАТО за морска сигурност "Sea Guardian". На Срещата на върха във Варшава на 8 и 9 юли т. г. беше взето решение антитерористичната операция по чл. 5 от Вашингтонския договор "Active Endeavour" да се трансформира в операция на НАТО за морска сигурност извън чл. 5 под името "Sea Guardian". Причините за трансформацията са трайно променената среда на сигурност в Средиземно море и необходимостта от адекватен отговор на новите предизвикателства.

Изпълняваните в операцията задачи са свързани с поддържане на информационна осведоменост в Средиземно море, осигуряване свободата на корабоплаването и провеждане на възпиращи действия по море по отношение на трафика на хора и разпространението на оръжия за масово унищожение. Участващите в операцията сили извършват наблюдение и контрол на корабоплаването, ескортиране, спиране и проверка на отказали да се идентифицират морски съдове.

Българското участие в операцията е израз на нашата солидарност и активен принос към усилията на НАТО за гарантиране сигурността на морската среда в региона.

Водещи

Най-четени