Не Дамянова, а акад. Воденичаров става образователен министър 30.01 | 11:35

Окончателно - премиерът е предложил академик Стефан Воденичаров – настоящия председател на БАН за министър на образованието

От Ивелина Георгиева

За министър на образованието ще бъде предложен академик Стефан Воденичаров – настоящият председател на БАН, каза премиерът Бойко Борисов на заседание на Министерски съвет.

"Ще предложа в парламента, след като го съгласувахме и с Изпълнителната комисия на партията, академик Стефан Воденичаров, който е сега председател на БАН, да заеме този пост”, каза Бойко Борисов.

Борисов обясни, че Воденичаров ще си вземе неплатен отпуск. "Той е безспорен учен, безспорен в сферата на науката, главно и неслучайно беше избран и за председател на БАН от хората там. На нас ни трябва през тези 3 - 4 месеца фонд "Научни изследвания” да заработи както трябва. Да не се замерят с рецензии и корупция нашите учени, да се съсредоточат върху иновациите, върху изследователската дейност заради това, че толкова милиони се дават там”, каза още премиерът.

Според него акад. Воденичаров ще успее да убеди колегите си от БАН, че оставащите няколко месеца до изборите могат да се използват за по-тясно сътрудничество между академията и министерствата.

Премиерът похвали сегашния заместник-министър на образованието Милена Дамянова в работата й и каза, че тя отговаря за средното образование и се справя много добре.

"Бях поставил задача на Сергей Игнатов да вземе мерки във фонд "Научни изследвания", той се забави, спори с мен и оспори доклада на нашия инспекторат, затова се наложи да се разделим". Това обясни премиерът Бойко Борисов по повод приетата оставка на министъра на образованието Сергей Игнатов.

Борисов подчерта, че Игнатов е бил добър министър и е направил добри неща и даде, като пример Закона за средното образование.

"Има заслуги, които не мога да му отрека и не искам да ги отричам", коментира премиерът и допълни, че неговото колебание и опит да се защитят хора, които не заслужават и създават проблеми е довело до раздялата на кабинета с министър Игнатов.

Според Борисов образователният министър е можел да вземе мерки и да отреагира още в началото на януари тази година, но тъй като не го е направил, се разделиха с него.

Първоначално бе обявено, че министър на образованието ще е досегашният зам.-министър Милена Дамянова. Объркването дойде след заседанието на Министерски съвет, на което не стана ясно точно кой ще поеме поста на Сергей Игнатов.

Новината, че акад. Воденичаров е новият министър на образованието потвърдиха и от правителствената информационна служба.

"Извиняваме се за допуснатата неточност – академик Стефан Воденичаров ще бъде предложен за министър на образованието, младежта и науката", се казва в съобщение на Министерски съвет.

Досегашният министър Сергей Игнатов бе уволнен от премиера Бойко Борисов. Премиерът поиска неговата оставка във връзка с извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка във Фонд "Научни изследвания" и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда.

Водещи

Най-четени