Не ви се вози в градския транспорт - станете служител в президентството 18.03 | 10:28

Там администрацията се предвижва с лимузини

От iNews.bg

Докато българите масово се блъскат в градския транспорт и се тъпчат в недотам хигиенични влакове на родните железници, хората от администрацията на президента Росен Плевнелиев се предвижда като кралски персони.

Служителите в институцията се возили в 32- те лимузини, с които разполагал автопарка на президентството. Броят им се увеличил осем пъти от времето на  държавния глава Жельо Желев, информира в. "Преса".  

Шефът на комисията по отбрана в парламента Янко Янков коментира, че използването на луксозните коли от страна на администрацията противоречи на правилата. "Недопустимо е НСО да вози чиновници. Дейността на службата е охранителна", коментира  народният представител. 

От медията поясняват, че според  Конституцията на страната ни има президентски пост, но не и президентска институция.  Въпреки това се оказа, че данъкоплатците щедро "спонсорират" разходките на служителите  в нея. 

Причината Националната служба за охрана " да отговаря"  и за администрацията се оказа президентът Петър Стоянов.  През 1997 година той поискал  да бъде изменен правилника на НСО, с която службата се задължава  да осигурява транспорт на  администрацията на държавния глава за сметка на своя бюджет.

Веднага след редакцията мерцедесите и беемветата, обслужващи "Дондуков" 2, скочили рязко – на 19, при Георги Първанов станали 27 без  щатът в президентството да се е променял забележимо - той е от порядъка на 130-150 души.

Държавен превоз редовно имат главният секретар, началникът на кабинета на президента, секретарите, протоколът, съветниците и хора на други длъжности. В момента Плевнелиев има 9 секретари и 11 съветници.

Водещи

Най-четени