Не влизайте във водата при червен флаг 24.07 | 14:30

Условията на морето през тази седмица са много рискови, предупреждават спасителите

От Кремена Бедерева

Двама мъже - Петър и Христо, загинаха на Илинден, опитвайки се да спасят две давещи се деца на плажа Липите на Синеморец. Днес пък на Царево морето си прибра мъж от търновското село Самоводене.

Случаите на удавени туристи няма как да спрат, ако почиващите не стават по-внимателни. Затова от БЧК съветват туристите да бъдат много внимателни и да не влизат във водата при червен флаг.

През миналата година във Варненско са загинали 6 човека. През тази година пък в региона са открити 110 спасителни поста при 98 през миналото лято, допълни Лавренти Силов, специалист по водно спасяване в БЧК-Варна, цитиран от БТА.

Той отчете, че през настоящия сезон има двама удавени туристи на охраняеми плажове.

Условията на морето през тази седмица са много рискови, каза още Силов. Има силно мъртво вълнение и големи вълни.

От 2010 година до момента близо 4 500 ученици са преминали през курсове по плуване в двата общински басейна, съобщи кметът на Варна Кирил Йорданов, който отчете резултатите от общинската програма за обучение по този спорт.

По думите му през този период са проведени курсове и за 300 възрастни варненци. Йорданов припомни, че в 7 от детските градини във Варна също има басейни. Всяка година в тях се обучават да плуват по 750 малчугани.

 

 

Водещи

Най-четени