Не всички мразят Слави Бинев. Вижте кой му дава шанс 08.12 | 11:42

Кристина Димитрова, Йордан Караджов, Филип Трифонов, Любен Дилов-син и Николай Божков му подават ръка

От Кремена Бедерева

Артисти, подкрепящи Слави Бинев, поискаха да му бъде даден период, в който да се види какво ще направи за българската култура и тогава да бъде критикуван, ако се наложи.

Да защитят избора на новия председател на парламентарната Комисия по културата и медиите пресконференция дадоха певците Кристина Димитрова и Йордан Караджов, актьорът Филип Трифонов, писателят и журналист Любен Дилов-син и Николай Божков - артистичен мениджър.

Според тях е необходима поне година-година и половина на Бинев, за да свърши всичко, което е замислил. Дилов открои, че за това време може да бъдат направени няколко законови стъпки - за меценатството, за културно-историческото наследство, да се премахне или намали ДДС върху книгите и печатните издания, да се осветлят собствениците на медиите.

Хората, които протестират срещу него, са жертва на две заблуди - неразбирането на функциите на тази комисия и на етикета, който е лепнат на Бинев, каза Любен Дилов-син. Никъде в закона не пише, че човек на пет деца и с няколко езика не може да оглави комисията по културата и медиите, отбеляза Филип Трифонов.

Според Кристина Димитрова не могат да се оспорват образованието и опита на Бинев, а изкуството и културата се нуждаят именно от добър мениджмънт. "Какво толкова се случи, че Слави Бинев трябваше да бъде председател на тази комисия. Като че ли няма по-важни неща в страната", коментира Йордан Караджов и определи протестиращите срещу Бинев като "хора, които нямат работа".

Според Николай Божков фактът, че Бинев е гласувал против бюджета за следващата година, показва, че защитава интересите на културната гилдия. Артистите допуснаха, че след толкова шум около назначаването на Слави Бинев е възможно да бъдат направени рокади.

Срещу назначаването на Слави Бинев за шеф на Комисията по култура и медии се обявиха десетки артисти и културни дейци у нас. Миналата седмица те протестираха пред парламента с искането Слави Бинев да подаде оставка. На първото заседание на комисията в знак на тяхна подкрепа не се яви и представител от Министерството на културата.

Водещи

Най-четени