Не давайте пари за частни уроци, когато има учителски консултации 25.02 | 10:49

Отсъстващите ученици ще наваксат материала в допълнителни часове при учителите, но без да заплащат

От iNews.bg

Ако обучението в училище е по-качествено, няма да се налага родителите да дават толкова пари за частни уроци. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова коментира готвените промени в Закона за училищното образование, който скоро трябва да бъде готов.

Клисарова съобщи пред в. "Монитор", че се предвижда в нормативния акт да залегне ново правило за отсъстващите ученици. Те задължително ще наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите.

Идеята е всяко дете, което не е посещавало занятия в продължителен период от време, да посещава отделни часове извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци.

Според министъра контролът върху провеждането на консултациите в училище трябва да се засили, така че те да се провеждат по-често и да бъдат по-ефективни.

Консултации в училище има и сега, само че те често не се провеждат редовно и учениците не ги посещават. Тези часове са предназначени за деца, които имат затруднения в клас, както и за ученици, които имат интерес към даден предмет.

В същото време обаче около 360 млн. лв. се въртят годишно в индустрията за частни уроци у нас. Всеки втори ученик в България посещава или е ходил при платен преподавател след часовете.

Това на практика означава, че от допълнително обучение имат нужда над 375 000 ученици. Посещаването на частни уроци е интензивно най-вече преди кандидатстване за гимназия или университет.

Освен това правило в новия закон за предучилищно и средно образование ще има и нови глави, предназначени за развитието на педагогическите кадри, както и за дисциплината в клас.

Частните училища няма да получат държавна субсидия, а задължителната предучилищна подготовка ще започва от 5-годишна възраст. Не е ясно дали в закона ще бъде заложено разделянето на гимназиалния етап на два етапа – след 10-и и 12-и клас. Преди дни министър Клисарова обяви, че не разбира философията на това разделяне.

Водещи

Най-четени