Не е обсъждано затварянето на границата ни за бежанци 23.09 | 16:09

Общини ще приемат допълнително бежанци

От Елица Елефтерова

Никога не сме обсъждали затварянето на границата ни за бежанци, заяви премиерът Пламен Орешарски. Според него "това, което наричаме затваряне, не подпомага по никакъв начин проблема и неговото решаване, а решението на проблема с бежанците е в хуманитарните граници", съобщава БТА.

Премиерът Орешарски заяви, че вече е провел ползотворна среща с кметовете на общини, към които има ориентация да бъдат настанявани допълнително бежанци.

"Срещнахме голямо разбиране от страна от тези кметове с коментар обаче и на рисковете в съответните населени места, защото не бива да си затваряме очите и за рисковете”, обясни Орешарски.

След среща на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев турската страна е поела ангажимент за по-сериозен контрол на тяхната северна граница и нашата южна граница по отношение на бежанците, допълни премиера.

"По моя информация бежанците в Турция са няколко стотици хиляди и на този фон това, че отделни граници преминават на нашата граница е нормално”, подчерта Орешарски. Според него – мярка на цивилизованост е страната ни да спазва конвенциите по отношение на бежанците, към които се е присъединила много отдавна, а не тепърва сега. 

Премиерът Пламен Орешарски отказа да коментира задържаните бивши шефове на НЕК по акция "Белене”, като заяви, че не би коментирал по никакъв начин действия на прокуратурата.

"Прокуратурата си определени правомощия и не бих коментирал техните действия, така както мисля, че те никога не са коментирали действия на изпълнителната власт”, допълни още Орешарски.

Министър-председателят присъства на празника Сукот в Централната софийска синагога. Ученици от 134 СОУ "Димчо Дебелянов" с изучаване на иврит и английски представиха традициите на празника в построената сспециално за празника колиба (сука) на открито.  

Сукот е еврейски празник, с който се отбелязват 40-те години скитане из пyстинята. Празнува се чрез построяването на колиби на открито. Празникът съвпада с узряването на плодовете, с което се бележи краят на земеделския цикъл.  

Орешарски отбеляза, че и в исторически, и в актуален план сме страна, която е дала доста добри примери за толерантност. Много ми се иска и в бъдеще да е така, заяви той.  На празника присъства и министърът на културата Петър Стоянович.  

Водещи

Най-четени