Не е ясно къде се изхвърлят всички отпадни води по Черноморието 10.10 | 15:34

Има много фекални коли, които изхрълят товара си на неизвестни места

От Елена Кирилова

55 големи туристически компекси по Черноморието разчитат на черпателни (септични) резервоари, съобщава БТА.

По думите на началника на Басейновата дирекция във Варна Венцислав Николов тези обекти се намират в 16 села и местности, намиращи се предимно в района на Созопол, Несебър и Царево.

Само в рамките на месец комплексите изхвърлят минимум по 33 хил. кубика отпадни води. Николов обясни, че 99% от водите се инфилтрират в почвата, в подземни води или се изхвърлят на неизвестни места от специализирани коли.

14 са фирмите  по Черноморието, които са официално регистрирани и разполагат с фекални автомобили. Осем от фирмите са сключили договори с ВиК-оператори и предават на тях отпадните води за пречистване.  

Според Венцислав Николов реалният брой на колите обаче е много по-голям, а проблемът е, че не се знае къде те изхвърлят своя товар.

Експерти от Басейновата дирекция са представили своя доклад в Министерството на околната среда и водите. Те предлагат да се забрани строителството в проблемните райони, докато не бъде изградена инфраструктура за отвеждане, пречистване и заустване на отпадните води.

Отправено е искане да не се разрешава заустване на дъждовната канализация на плажовете. Според експертите трябва да бъде органичено разрешаването на строеж на обекти със септични резервоари, а общините да въведат ред при събирането и извозването им от специализирани автомобили.

Николов твърди, че е добра идея да се задължат фекалните коли да имат GPS, с който да се контролира къде точно изхвърлят товара си.

Най-четени