Не се знае кога ще е следващото заседание на КСНС 21.06 | 13:58

Плевнелиев ще проведе допълнителни консултации с лидерите на партиите

От Гергана Златкова

Не се знае кога ще е следващото заседание на КСНС. На него ще трябва да бъдат обсъдени реформи в сектор "Сигурност" и кадровата политика в сектора. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на Деветия конгрес на Съюза на ветераните от войните в България, информира БТА.

Плевнелиев отново изтъкна общата позиция на всички представители в КСНС, които се обединиха около призива протестите да преминават мирно и демократично и да се избягват всякакви ексцесии, както и да се знае колко е ценен и крехък вече етнорелигиозният модел и моделът на толерантност, с който толкова се гордеем. 

Президентът посочи, че ще проведе допълнителни консултации с лидерите на парламентарно представените политически партии и с представителите на институциите, свързани със сектора, след което ще бъде насрочена конкретната дата.

Президентът каза, че не иска да бъде свидетел отново на един непродуктивен и по думите му "донякъде поставящ рекорд КСНС по неефективност и нарушаване на елементарни принципи в държавата".

Затова ще направи консултации и ще апелира за "поне спазване на правилата като минимум отношение към държавността и институциите".

Оттам нататък всеки политически лидер ще носи отговорността за действията си публично пред цялата нация, допълни президентът.

По повод продължаващите протести в страната държавният глава отново каза, че е важно политическите лидери да чуят какво казват хората.

"Много се надявам да бъдат чути и този път политиците наистина да вземат отговорни, ясни и смели решения", допълни той. Президентът призова и политическите лидери да дадат пример с отношението си към държавата, към правилата в нея и към различността на всеки.

"Не можем да обявяваме за лумпени едни хора, които по възможно най-демократичния начин протестират, не можем да обявяваме за криминално проявени десетки хиляди българи, които са отвън с децата си, с кучетата си", каза държавният глава. 

Водещи

Най-четени