Не се къпете в река Струмешница! 28.07 | 17:10

Замърсяване на територията на Македония е довело до отравяне на рибата в реката

От Георги Георгиев

Сигнал за отравяне на риба във водите на река Струмешница е получен днес на "зеления” телефон на Басейнова дирекция Западнобеломорски район–Благоевград.

Замърсяването е станало на територията на Македония, на около 300-400 м. от границата с България. Това съобщи за говорителят на дирекцията Ралица Кукова, цитирана от агенция "Фокус".

Тя уточни, че обстоятелствата по сигнала се изясняват на място от служители на Регионална инспекция по околната среда и водите – гр. Благоевград. Направен е обход на река Струмешница, като до момента не е открита мъртва риба.

Взети са водни проби за анализ от Регионална лаборатория – гр. Благоевград. Направените измервания по показателите електропроводимост, pH и кислород за момента са в норма.

От Басейновата дирекция в Благоевград обаче предупреждава всички ползватели на водни обекти в района на р.Струмешница за евентуални неблагоприятни въздействия при ползването на вода от реката.

От дирекцията препоръчват да не се ползва водата от река Струмешница в община Петрич. Препоръчително е жителите на Петричка община да преустановят къпането и риболова във водите на река Струмешница.

Въпрос на часове е пасажите от мъртвата риба да достигнат и до българската част на реката, каза Кукова. Изясняват се причините довели до екокатастрофата.

Водещи

Най-четени