Не си показвайте носа навън! Убийствени жеги между 38° и 44° в цяла България 01.07 | 09:28

В 17 области кодът за опасни горещини е червен, в останалите - жълт

От iNews.bg

В събота най-добре си останете у дома, пийте вода и сокове и не си поиказвайте носа на вън, защото този път жегите ще са убийстгвени в цяла България. Максималните температури през деня ще достигнат 38°-44°.

Червен код за екстремно високи температури - най-висока степен на предупреждение за опасност за здравето, е обявена в 17 области на страната за 1 юли. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

В тези 17 области ще бъде много горещо с максимални температури 41°-44°C. При екстремно високи температури на гражданите се препоръчва да пазят себе си и да помагат на уязвимите и чувствителни хора и да спазват съветите на властите. Може да се очакват повреди в инфраструктурата.

В останалите области от страната е в сила оранжев код за екстремно високи температури. В областите Видин, Софийска област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна и Добрич ще бъде много горещо с максимални температури 38°- 41°C. По морския бряг температурите ще са 32°- 35°C.

При оранжева степен на предупреждение високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. 

Днес след пладне над северозападните райони ще се развие купеста облачност, но валежи не се очакват. Ще духа до умерен, в Източна България и северно от планините, временно и силен югозападен вятър. Привечер в Дунавската равнина вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад и през предстоящата нощ с него ще нахлува хладен въздух.

Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за юли - ще се понижи още.

Над Черноморието ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максимални температури на въздуха: 32-35°. Температурата на морската вода е 22-26°. Вълнението на морето ще е 2 бала. 

И в планините ще е слънчево. След пладне и вечерта над Западна Стара планина ще се развие купеста облачност, но валежи не се очакват. Ще духа силен, по най-високите части временно бурен югозападен вятър. Много топло време с максимална температура на височина 1200 метра около 33°, на 2000 метра – около 25°.

Водещи