Не стигат инспекторите, проверяващи качеството на храните 04.11 | 12:28

Бюджетът на Агенцията по безопасност на храните няма да бъде намален догодина, обеща земеделският министър

От Кремена Бедерева

Бюджетът на Агенцията по безопасност на храните няма да бъде намален догодина, въпреки че този на министерството на земеделието като цяло е по-малък с 4,1 на сто, заяви в кулоарите на парламента министър Мирослав Найденов.

Той увери, че дейността на агенцията е приоритет за аграрното ведомство. Найденов посочи, че инспекторите, които проверяват качеството на продуктите, предлагани по пазарите, са недостатъчни - няколко стотин души за цялата страна.

Те не могат да играят на стражари и апаши, нямат правомощия да арестуват, коментира Найденов. Министърът отчете, че е масова практика търговците на пазарите да бягат, когато видят проверяващи. Той напомни, че не е задължение само на инспекторите от агенцията да изискват документи за произхода и качеството на храните, това могат да правят и потребителите.

Няма как храни да влязат в България, без да са изследвани, особено от трети страни, успокои Мирослав Найденов. Големият проблем бил друг - как те са съхранявани в складовете, не се ли заразяват там и как стигат до пазарите.

Водещи

Най-четени