Не щем да пушим в кръчмите? 19.11 | 16:33

60% от българите са против цигарения дим, 70% не искат чужденци да купуват земята ни

От Филипа Тодева

Пушенето в заведенията не среща широка обществена подкрепа. Такъв извод правят от "Галъп интернешънъл" въз основа данните от социологическо проучване. Според данните 60% от запитаните смятат, че не е добре да може да се пуши в заведенията. 31% са на обратното мнение. Социолозите отбелязват, че се потвърждават данни от подобни изследвания и в предишни етапи. Няма големи разлики между различните групи, като може би единствено мнението при най-младите изглежда по-нюансирано.

От резултатите от допитването става ясно и че не среща одобрение и продажбата на земя на чужденци. Близо 70% смятат, че не е добре земя в България да може да се продава на чужденци. Както можеше да се очаква, при хората с по-високи доходи и образование картината е по-нюансирана, но дори и в тези групи преобладава нежеланието българска земя да се продава на чужденци.

С избор между две крайни твърдения "Галъп интернешънъл” се опитва да провери най-общо и нагласите към бежанския казус. Мненията изглеждат поделени в отношението към навлизането на бежанци в страната.

Прави впечатление, че почти няма съществени разлики в мненията по възраст, лични доходи, тип населено място, образователен статус, политически пристрастия, етническа принадлежност и т.н.

Макар 60% от хората да са съгласни, че бежанците са изпаднали в беда хора и е човешко да им помагаме, над половината от респондентите се съгласяват и с твърдението, че не е справедливо България да отделя пари за бежанци. Стойностите не са неочаквани на фона на социалните проблеми у нас.

Близо половината от респондентите пък откриват в бежанския поток заплаха за националната сигурност на България. Още по-категорично изглежда убеждението, че голяма част от влизащите у нас като бежанци всъщност са нелегални имигранти, които не са от Сирия. 60% от респондентите са съгласни с това твърдение, докато само 10% не са.

Доколко бежанският поток открива и известни възможности пред България, 1/3 от запитаните смятат, че бежанците са възможност у нас да се заселят млади семейства с деца, докато над 40% не споделят това мнение.

Очевидно хуманното измерение на въпроса се сблъсква със социалните проблеми и страховете у нас.

Водещи

Най-четени