Небето няма пощада над Мизия 06.08 | 08:45

Нов дъжд и гръмотевици се изсипват над района

От Теодора Кокаланова

Нов дъжд и гръмотевици се изсипват над Мизия тази сутрин. И макар реката почти да се е прибрала в коритото си, е необходимо отводняване. Такова трябва да започне днес, но дъждът може да обърка плановете на спасителите.

"Река Скът се прибра, макар и малко, в коритото си", потвърди кметът на Мизия Виолин Крушовенски. По думите му обаче кварталите продължават да бъдат наводнени, предаде агенция "Фокус". "За нещастие обаче в момента вали дъжд, който ту се усилва, ту спира. Ще се опитаме да направим изпомпване в най-ниските части на града", обясни Крушовенски. Градоначалникът потвърди, че хигиенизирането на града вече е започнало.

"То се изразява в събиране на клони, смачкани кофи за боклук и отпадъци. Направихме приблизителна оценка на щетите, но това все още не е много възможно и обективно да се направи. Ще ни трябват специалисти и експерти, които да ни помогнат да извършим тази оценка възможно най-бързо", каза още Виолин Крушовенски.  

Опасността от преливане на язовири и реки поради обявения за днес жълт код кметът на Мизия коментира така: "Не съм специалист, не се занимавам с хидросъоръжения и не мога да направя такава оценка." Той обаче призова, ако наистина има такава опасност, специалистите, които се занимават с това, да го предупредят. 

След спадането на нивото на водата се очаква да изплуват труповете на много животни. В града се носи миризма на тиня, блато и мърша. Много жители на града са се изнесли в съседни населени места.

Изключително трудни са условията за живеене, няма ток и вода, съобщи bTV. Около 40 души са евакуирани в импровизиран център за пострадали. Много от хората пък вече са успели да видят залетите си домове. Водата е до нивото на гърдите.

Официално жертвите на наводнението в Мизия станаха две, след като още в неделя стана ясно, че заради водната стихия един мъж е загинал. Жертвата е открита в дома си от своя син, който е служител на МВР. Вчера пък бе потвърдено за втората намерена жертва – мъж на видима възраст над 50 години. Прокуратурата вече работи по изясняването на причините за настъпилото наводнение. 

Положението в Мизия остава бедствено

Водещи

Най-четени