Небивал наплив за българско гражданство, но само заради европаспорта 19.09 | 15:16

За 8 месеца над 16 000 са поискали да станат българи

От iNews.bg

Незапомнен досега наплив за българско гражданство отчете Министерството на правосъдието. Над 16 000 чужденци са подали молби за български паспорти само за първите 8 месеца на годината. Министерството е разкрило допълнителни гишета, а чиновниците работят без обедна почивка, съобщиха от ведомството на Екатерина Захариева

Кандидат-българи има от всички краища на света, включително от Нова Зеландия и Австралия. Напоследък се забелязва и увеличаване на молбите от Бразилия. Те са от граждани, които твърдят, че имат български произход и искат да получат статут.

Най-много са кандидатите за българи са от Македония, Сърбия, Турция, Молдова и Русия. Повечето не остават тук, а ползват само паспорта си като вход за Европейския съюз. , предаде бТВ. Яхангир Хасан Малик е един от десетките хиляди чужденци, кандидатствали за български паспорт заради инвестициите си у нас.

"За първи път дойдох в България преди 7 години. Инвестирах тук. Купувам недвижими имоти в страната ви”, обяснява Малик. Инвестициите му у нас надхвърлят 1 млн. лв., като част от тях са в банковия сектор.

"Пътувам много, бил съм къде ли не по света - в Германия, във Франция. Когато съм в Лондон или в Ню Йорк, все бързам, все съм напрегнат. А тук е спокойно и затова ми харесва”, споделя бизнесменът.

Малик не знае български и това не е необходимо условие, за да получи паспорт. На интервюто с българските власти обаче е необходимо да се идва с преводач, както е направил бизнесменът. Въпросите в интервюто се пазят в тайна.

Някои от кандидатите обаче са неподготвени. "Някои са с пищови. По стария ученически метод стоят на бюрото, гледат в телефона”, казва преводачът Александър Ланчев.

Водещи

Най-четени