Невинен - Цветанов не е клеветил Мирослава Тодорова 18.10 | 17:02

Съдът в Пловдив го оправда, защитата ще обжалва

От Филипа Тодева

Цветан Цветанов е невинен. Съдът в Пловдив го оправда по обвинението в клевета към съдия Мирослава Тодорова. Мотивите на съда все още не са ясни.

Ще бъдат съобщени в 15-дневен срок. Съдът не счете обаче, че е клевета изявлението на вицепремиера, че чрез забавянето на мотивите по присъди съдия Мирослава Тодорова покровителства организираната престъпност и мафията.

Самият вицепремиер по-рано заяви, че не чувства вина за това, което е казал в медиите по повод работата на Тодорова.

Според него след като има нарушение на срок, възпрепятстване на обективното и справедливо правораздаване в разумните срокове, трябва да бъдат предприети действия, които да представят институцията в адекватен вид.

"Винаги фокусираме вниманието върху съдебната система и предимно върху това дали съдията е прав или не в обсъждането си. Никога обаче не фокусираме вниманието си върху това какво изживяват жертвите на престъпността", обясни Цветанов.

Когато се срещате с тях и те споделят за изживяното от тях и в същото време правораздаване няма, тогава ние сме свидетели на липса на държавност и липса на институционалност, смята вътрешният министър.

Всяка една институция и всички нейни представители трябва да се стремят да изпълняват служебните и професионалните си задължения, водени в интерес на обществото, спазвайки законността и върховенството на закона, коментира той още преди четири месеца, когато стана ясно, че съдия Мирослава Тодорова ще бъде уволнена.

Малко след това и Тодорова взе решение да го съди за клевета.

Делото беше преместено от Софийски градски съд в Пловдивския районен съд на случаен принцип, тъй като по време на завеждането му Мирослава Тодорова е работила като съдия в Софийския съд.

Сега тя ще трябва да заплати съдебните разходи по делото в размер на 500 лева. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивски окръжен съд.

Защитникът на Мирослава Тодорова, адвокат Даниела Доковска бе категорична, че ще обжалва оправдателната присъда.

По другото дело - за уволнението на Мирослава Тодорова Върховният административен съд (ВАС) отложи за 8 ноември заседанието. Тя обжалва уволнението си, извършено от предишния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Процесът, който трябваше да започне по същество на 13 септември не тръгна, тъй като адвокатът на Тодорова представи нови доказателства, а страните по делото, включително и съдебният състав не се бяха запознали с тях.

Уволнението ѝ доведе до безпрецедентен протест на магистрати, които настояха ВСС да преразгледа решението си и след това да подаде оставка.

ВСС обаче остана глух за исканията на магистратите и ожесточи атаката си към Тодорова, чиято организация не пести упреци към дейността на кадровиците на съдебната власт.

Делото на Тодорова във ВАС се разглежда от тричленен състав, с докладчик съдия Георги Чолаков и членове Милка Панчева и Тодор Тодоров.

Същият състав отказа да спре изпълнението на уволнението ѝ до окончателното разрешаване на казуса. Тя поиска това, за да може да продължи работата си по делата.

Водещи