Неграмотни и бивши затворници могат да получат професия 19.11 | 13:48

Работа започва център за обучение в столицата

От Силвия Стоядинова

В Център за социална интеграция в столицата ще се дава образование и професия на неграмотни и малограмотни българи. 

Там ще работят с неграмотни, малограмотни, бивши затворници,и бездомници, които нямат образование и професия.

Те ще бъдат обучавани за професии от строителството, авторемонта или градинарството.

Изграждането на центъра е включено в стратегията за превенция на социалното изключване, която предстои да се приеме, съобщи директорът на дирекция "Социални дейности" в Столичната община Минка Владимирова. 

Центърът ще се помещава в сграда на ул. "Екарх Йосиф".

Работата на центъра ще се организира по датски модел, който вече е приложен и в САЩ. Освен обучението за възрастните в социалното заведение ще има и група за обучение на децата им.

Финансирането на центъра ще е с пари от европейски проекти. На по-късен етап общината ще търси начини за стимулиране на работодателите със средства от оперативните програми за наемането на обучените в центъра хора.

От 1 януари следващата година в 23 столични района 187 души - хора с увреждания, ще бъдат обхванати от програмата "Личен асистент", като от 1 март към нея ще се включат още 636 души. От началото на следващата година други 1100 човека ще бъдат обслужвани от общинската програма "Асистент за независим живот". По тази програма финансирането е изцяло от общинския бюджет.

Заплащането на личните асистенти и тези по програмата "Асистент за независим живот" е по почти еднакви ставки за час, като разликата е в определения максимален брой на часовете, които могат да се ползват на месец.

Водещи

Най-четени