Недвижимите имоти може и да поскъпнат 22.11 | 20:55

Това може да се случи, ако приемем евростандарти за проектиране

От Мая Александрова

На 29 декември изтича гратисният период, в който проектантите могат да изберат дали да работят по европейските, или по българските строителни стандарти.

Брокерите на недвижими имоти са позитивни, че може да има евентуално поскъпване на имотите.

"Трябва да знаем, че рано или късно тези евростандарти ще влязат в сила, така че трябва да се подготвяме за евентуално бъдещо повишение, но не смятам, че това ще бъде чак толкова рязко и бързо от следващата година", коментира пред Нова телевизия маркетинговият директор на брокерска компания Калоян Богданов.

Един от еврокодовете за проектиране засяга устойчивостта на сградите при земетресение. Това означава повече арматура в бетона.

"Разходът за материал - бетон и армировка, ще бъде от 50 до 100% повече. Ако проектираме един жилищен блок и този блок има апартаменти от 50-60 кв. метра, които струват по 100 хил. лева, би трябвало след Нова година, когато въведем европейските кодове, те да струват от 130 до 150 хиляди лева", смята проф. д-р инж. Тодор Бараков.

От Сдружението на строителните конструктори предлагат гратисният период, в който да важат и европейските и българските строителни стандарти да се удължи.

По-рано този месец от Националното сдружение "Недвижими имоти"съобщиха, че очакват тази година да има ръст на сделките в страната с недвижимите имоти.

Водещи

Най-четени