Недоволни граждани протестират навръх 3 март 03.03 | 16:05

Над 200 души затвориха пътя Русе - София, искат канализация

От Теодора Кокаланова

За трети пореден ден пътят Русе-София бе блокиран от жители на русенските квартали "Средна кула" и "Долапите" в знак на протест с неизпълненото им искане за канализация. Навръх Националния празник над 200 души затвориха за повече от два часа движението и в двете посоки, поради което се образуваха дълги колони.
Хората настояват да се срещнат с областния управител Венцислав Калчев, за да получат отговор защо проектът за канализацията на кварталите е спрян. За втори ден обаче единствено кметът Пламен Стоилов дойде на място да разговаря с протестиращите.

Областният управител Венцислав Калчев задочно обясни, че няма възможност да се види с жителите на двата квартала, защото имал друга програма, а и никой не го бил канил на подобна среща. Той обаче щял да се срещне с тях във вторник заедно с кмета в сградата на общината, за да ги изслуша и им покаже писмото на Министерството на околната среда и водите, в което се казва, че няма пари за одобрения проект за канализация в двата квартала.

"Всеки може да си направи извод за забавянето. Желанието на министерството и на министър Михайлова е този проект да се случи", увери русенският областен управител.

От своя страна зам.-председателят на парламентарната комисия по екология и депутат от крайдунавския град от групата на БСП Добрин Данев каза, че жителите на "Средна кула" и "Долапите" трябва ясно да разберат причините за забавянето на финансирането на този проект.

"Аз мисля, че някой преди нас не си е свършил работата. На заседание на Комисията по околна среда в парламента министър Михайлова е посочила кои проекти са одобрени и кои от тях са финансирани, и кои не са поради липса на средства", изтъкна депутатът.

Проектът може да получи финансиране, но това ще стане от новия програмен период. По стария програмен период ресурсът вече е изчерпан. При срещата си с протестиращите обаче кметът на Русе Пламен Стоилов отново припомни, че общината е изпълнила своите ангажименти по проекта. Ако все пак се отпуснат средства, той може да бъде завършен в срок до края на 2014 г, предаде bTV.

Водещи

Най-четени