Недоволните в Бургас изпращат писмо до Плевнелиев 22.02 | 20:48

В него те посочват категоричните си искания

От Елена Кирилова

Протестът в Бургас, на който присъстваха около 50 души, започна с патриотични песни, съобщава агенция "Фокус". 

Михаил Неделчев, член на инициативния комитет, заяви, че се опитва да се свърже с комитетите от другите български градове, тъй като има желание да се включи в срещата на представителите на протестиращите, която ще се проведе в София. 

По време на протеста беше представено и писмо с исканията на гражданите на Бургас. То е адресирано до бъдещото служебно правителство, както и до президента Росен Плевнелиев. 

Освен назначаване на експертно надпартийно правителство с избран коректив от гражданското общество и неправителствените организации, което да се случи със свикване на Велико Народно събрание и промяна на Конституцията, гражданите искат и редуциране на депутатите наполовина. 

Сред исканията е и съд за депутати и министри на прехода, които са виновни за националната катастрофа. 

Протестиращите настояват за предоговаряне на договорите на енергийните дружества и за сваляне на цените на тока с 40% за битовите и бизнес потребителите. В писмото се посочва и искане за развиване на енергийния пазар чрез предоставянето на възможност и на други енергийни инвеститори да развиват дейност у нас. Предлага се и представяне на избор на гражданите за снабдител.

Хората настояват максималната пенсия да стане 300 лева, а минималната работна заплата - 400 лева. Освен това тя трябва да бъде обвързана и с обезщетението за бременност и майчинство. Детските пък трябва да станат 55 лева, искат протестиращите, като сумата не бива да зависи от доходите на родителите. 

Поискано бе и вдигането на обезщетенията за безработица, както и криминализиране на неплащането на социални и здравни осигуровки, както и заплати. Поискаха се и мерки за протекция на малкия и среден бизнес. Всички предложения бяха единодушно приети с възгласи. 

През почивните дни протестите ще продължат. 

Водещи

Най-четени