Недоволството на полицаите ескалира – излизат на протест 14.10 | 12:16

Служителите на реда искат оставката на Йордан Христосков

От Цанка Донкова

Недоволството на полицаите ескалира и те ще излязат на протест. Причината е идеята на Служебното правителство да им бъдат орязани социалните права и бездействието след възраженията им.

В становище, изпратено до медиите от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) се посочва, че служителите на реда ще протестират на 18 октомври.

Към демонстрацията на полицаите се присъединяват от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Национална асоциация "Сигурност" (НАС). Те ще излязат в събота от 14:00 ч. в градинката пред Централна баня в град София, с последващо шествие до Министерство на труда и социалната политика и Президенството.

Протестът е реакция на разпространената от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на служители заети в Сектор "Сигурност” и демонстрираната в последствие арогантност пред хиляди български граждани, от министъра на труда и социалната политика в служебното правителство Йордан Христосков, който нарече исканията им за прозрачност комични и заяви, че те не са хората, които имат право да искат оставката му.

От синдиката посочват, че всякакви обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли не само без участието на професионалните организации на служителите в Сектор Сигурност, но и без те да бъдат информирани.

"По този начин се създава порочна практика, която ощетява не само служителите, но и създава риск за националната сигурност”, се посочва още в становището на синдиката. От синдиката на полицията настояват незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектор Сигурност без участието на техните представители и незабавна оставка на министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Водещи

Най-четени