Незаетите ще си търсят работа от креслото у дома 09.10 | 13:26

Онлайн служба ще им помага да се реализират на пазара на труда

От Христина Рафаилова

В скоро време  разходките на безработните до бюрата по труда ще станат излишни и те ще могат да търсят своето място на пазара на труда от вкъщи. Това ще стане възможно със създаването на "Виртуална служба за заетост". Въвеждането ѝ се предвижда в приетата днес от правителството Aктуализирана стратегия по заетостта на България за периода 2013–2020 г.  

Чрез електронното ведомство незаетите ще могат да се регистрират онлайн в бюрата по труда. Също така ще получават информация за наличните работни места и ще биват консултирани по интернет от експертите. След като службата стартира, на хората ще бъде спестено ежемесечното подписване в бюрото по труда.

В стратегията са предвидени три основни направления за осигуряване на заетост. С първата група мерки се цели повишаване на качеството на силата на труда според изискванията на работните места и за повишаване на производителността.

Сред основните задачи в това направление са подобряване на достъпа до образование и обучение на лицата в трудоспособна възраст. Също така ще бъдат предприети стъпки срещу отпадането на децата от училище. Ще се реализират мерки, осигуряващи "втори шанс" за включване в образование и обучение. Сред задачите на просветното ведомство ще бъде и оптимизирането на държавните образователни изисквания за учебното съдържание.

Също така ще се актуализират учебните програми с цел придобиване на базови компетентности, необходими за успешната реализация на пазара на труда. В стратегията се предвижда развиване на националната системата за проучване и прогнозиране на потребностите от работна сила.

Второто направление е за повишаване на предлагането на работна сила. Мерките в тази сфера са подобряване на услугите за безработните младежи чрез консултации и подкрепа относно тяхното образование и подобряване на перспективите за реализиране на пазара на труда, след като завършат училище. За тях се предвижда изготвяне на индивидуални планове за развитие.

Третото направление е за повишаване търсенето на работна сила. По него се предвижда улесняване достъпа до финансиране в подкрепа на инвестициите и нуждите от оборотен капитал на малките и средните предприятия. Също така се цели стимулиране на външнотърговския капацитет и конкурентоспособността на българските фирми на външните пазари. Ще се поддържат и национален експортен интернет портал и база данни на предприятията  с експортен потенциал. 

Предвижда се и създаване на унифицирана информационна система и база данни, предоставящи свободен достъп и възможности за търсене на партньори и за достъп до секторна, аналитична и маркетингова информация.

Финансирането на дейностите и мерките в Актуализираната стратегия ще бъде осигурено със средства от държавния бюджет в рамките на програмното бюджетиране на съответните институции с от оперативните програми. 

Водещи

Най-четени