Незаконно сметище "цьфна" до Самоков 25.02 | 10:15

Общината опитва да се справи с изхвърлянето на отпадъци

От iNews

За огромно незаконно сметище непосредствено до Самоков сигнализираха зрители на bTV в рубриката  "Аз, репортерът”. Боклуците стоят там с години.

Етернит, стари гуми и битови отпадъци са само част от нещата, които се изхвърлят там. Тоновете боклуци са само на 12 километра луксозните хотели на  Боровец и на 2 от центъра на Самоков.

Местността се нарича "Рашид бегов чифлик”. Някога там наистина е имало турски чифлик с плодородни овощни градини. От това време няма и помен.

Голяма част от боклуците на незаконното сметище попадат в канали, които се вливат директно в река Искър. 10 километра по-надолу по течението реката се влива в язовир "Искър”. 

През 2006 г. мястото е отредено за изхвърляне на земни маси. Имало и охрана. От нея останала само стойката на бариерата, а бившият пазач Янко вече "бере" желязо. За да се спести от сметищни такси, боклуците се изхвърлят обикновено по тъмно. Ромите от близката махала взимат по 10 лева за каруца.

70-годишната Рени разказва и за камиони от близките предприятия. Между 300 и 1000 лева е глобата за изхвърляне на отпадъци, но само ако има кой да констатира нарушението.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев призна, че проблемът е от години и от общината полагат усилия, за да ограничат изхвърлянето на отпадъците. "След като беше закрито старото депо и се откри новото, хората вече търсят различни варианти да не изхвърлят отпадъците на новото депо”, заяви Георгиев.

"Бяхме сложили бариера, караулка, охранявахме депото. Средствата не ни достигат, няма как денонощно да охраняваме тази площ”, допълни той.

Все пак кметът отбеляза, че най-вероятно отново ще бъде сложена охрана, за да се контролира изхвърлянето на отпадъците. Веднага след отдръпването на снега теренът отново ще бъде почистен.

Общината е издала и брошури, с които предлагат на всички граждани боклукът да се извози съвсем безплатно. За една година обаче имало само 2 обаждания. "Отпадъците не са само от ромската махала, много хора си плащат на ромите да изхвърлят отпадъците и вместо това да се случи на 1 км по-натам, го изхвърлят тук”, каза кметът.

Той призова хората да подават сигнали и увери, че общината ще реагира. Според него начинът е да се съставят актове. "Ще се обърнем и към областното пътно, за да сложим мантинели, за да няма достъп до този терен”, посочи Владимир Георгиев.

София Атанасова, главен експерт в отдел "Управление отпадъците” към РИОСВ, обясни, че за изминалата година са направили 2 проверки и е установено замърсяване. По думите ѝ каналът се почиства ежегодно и за опасност за екосистемата не можем да говорим. Днес отново предстои проверка.

На въпрос дали отново ще санкционират общината, тя отговори, че идеята не е да се раздават само актове, а да се предприемат съвместно с общината съответните мерки и действия, за да се предотвратят замърсяванията.

Водещи

Най-четени