Незаконно строителство в природен парк „Витоша” 16.12 | 10:30

Над година институциите не могат да спрат строежа

От iNews.bg

Незаконен строеж в природен парк "Витоша”. Над година институциите се опитват да се справят с проблема, но неуспешно. Собственикът не само не премахва сградата и другите незаконни обекти, а дори напротив, продължава да надгражда построеното.

Къща, фургон, тераси, дувар. Това са само част от незаконно изградените неща на територията на  Природен парк "Витоша”. Още преди година и половина горските инспектори направили проверка. При нея са установени незаконни строителни дейности в обекта. Установено е изграждането на трегери, колони и изливане на бетон без съответните документи. Според собственика, който е чуждестранен гражданин, всичко е законно.

"Аз купих мястото от българи, 1600 квадратни метра. Сградата не е нелегална. Сградата е от преди 40 години”, казва собственикът Селахатин Сахин. Сграда е имало, но не и с тези размери. Това са установили и институциите по веригата- община и екоинспекция.

"Дружеството - собственик на имота, подаде при нас инвестиционно предложение за реконструкция на съществуваща сграда. Ние я прекратихме поради недопустимост спрямо плана за управление на природен парк "Витоша”, заяви младши експертът към РИОСВ-Перник Милица Фиданова.

"Аз направих реконструкция, след като купих къщата. Къщата падна и трябваше да я оправя. Тя падна, какво да направя? Аз направих същата къща…”, категоричен е Сахин.

"При една от проверките е установено, че господинът е премахнал едната плоча и част от стените и беше тръгнал да изгражда нови колони и пояси. Следователно това не е законно, тъй като няма съответните строителни книжа”, обясни инж. Агница Костова. Неколкократно институциите са издавали заповеди за спиране на строежа, но без резултат.

"За съжаление, при всяко едно наше посещение на колеги и други проверяващи, се пише спиране на незаконните строителни дейности. Но човекът си продължава да си работи и възникват нови и нови неща”, заяви инж. Юлиан Антонов - главен експерт контрол по опазване на горска територия.

При последното посещение, новото е  канализацията. Досега на собственика е наложена глоба само от служителите на природен парк "Витоша”, от общината са му издали заповед да отстрани незаконните обекти до средата на следващия месец. От екоинспекцията глоба не е наложена. По случая е сезирана и областната прокуратура в Перник, която е образувала досъдебно производство, разследването по което тече.

Водещи

Най-четени