Нелегалните СРС-та на Цветанов били основно за телефони на корпорации 05.11 | 19:19

Оригиналният запис по делото за Мишо Бирата изчезнал

От Христина Рафаилова

Телефоните, за които прокуратурата предполага, че са незаконно подслушвани, са били на корпоративни организации. Това каза обвинител номер 1 Сотир Цацаров в ефира на bTV по повод досъдебното производство за нелегалните СРС-та срещу ексвътрешния министър Цветан Цветанов. Той уточни, че за 875 номера се предполага, че са нерегламентирано подслушвани.

Цацаров заяви, че ако унищожените от един от служителите на СДОТО записи може да бъдат възстановени, срещу бившия вицепремиер ще може да бъде повдигнато обвинение за незаконно подслушване. В противен случай държавното обвинение ще се придържа към досегашните тези за несъздаване на организация и че Цветанов е допуснал негови подчинени да извършат престъпление.

Главният прокурор каза, че се очаква експертизата от Великобритания за така наречените "кечъри”. На 31 октомври е идвал английски представител на фирмата производител на техниката за следене. 

Обвинител номер 1 коментира и възобновеното дело за убийството на Тодор Димов – Чакъра. По него беше разпитан експремиерът Бойко Борисов. Цацаров каза, че експертите са поискали ексхумация на тялото на загиналия. Назначена е сложна експертиза от съдебни медици и специалисти по взривно, оръжейно и пожарно дело. Борисов е бил разпитан като свидетел, тъй като по време на убийството, той е бил главен секретар на МВР. Чакъра загина след акция на специалния отряд за борба с тероризма. Делото за смъртта му тогава беше прекратено. След постановление обаче на Европейския съд за правата на човека то беше възобновено.

Главният прокурор призна, че е изчезнал оригиналния запис на разговора по така нареченото дело ”Мишо Бирата”.  Цацаров каза, че не се знае къде е оригиналният носител, на който е запечатан диалогът между експремиера Бойко Борисов и бившия шеф на митниците Ваньо Танов. В него лидера на ГЕРБ се опитва да спре проверка на агенция в бирената фабрика "Леденика”. Обвинителят каза, че трябва да се намери оригиналът, за да се установи дали наличният запис не е манипулиран и дали той е направен незаконно. 

Цацаров определи като акт на наранено самолюбие изказването на прокурор Светлозар Костов, че тече кампания за саботиране на делото "Октопод”. Според обвинител номер 1 не можело да кажеш, че "искат да те смачкат, защото не са те избрали за съответен пост". Цацаров каза, че Костов ще присъства на всички заседания по "Октопод”. 

Главният прокурор коментира още, че делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев за загуба на секретни документи влиза в съда. Той добави, че по него ще бъдат разпитани Алексей Петров, бившия шеф на ДАНС, както и експремиера Борисов.

Обвинител номер 1 се зарече, че ще се стигне и до държавата, институциите и министри, отговорни за източването на 18 млн. лева чрез проекта "Белене”. 

Той каза, че би се учудил, ако се появят нови записи на прокурори, подобен на този на разговора между ексградския прокурор Николай Кокинов, Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. "Ние сме държава на записите като галерия на флашките и флашка на галериите", каза Цацаров.

Водещи

Най-четени