Нелепо! Родители върнаха осиновено дете 31.07 | 17:30

Оправданието – не отговаряло на техните очаквания

От Теодора Кокаланова

Социалните служби във Враца съобщиха за първия случай на разсиновяване на дете. Процедурата за отнемане на родителските права е започнала заради системно пренебрегване на детето от страна на осиновителите.

"В десетгодишната история на Съвета по осиновяване в област Враца вече има случай на отнемане на родителски права", посочи главният експерт към "Закрила на детето" Мария Търнавска. 

По думите ѝ това е първият случай, в който дирекция "Социално подпомагане" ще внесе искова молба в съда за прекратяване на осиновяването. Причините са, че осиновителите престанали да се грижат за детето. Дирекцията се самосезира, тъй като това действително не е нормално. Нелепо е да замениш дете, което си осиновил и да го оставиш на грижите на свой роднина, който да поеме изцяло отглеждането му.

Три години след като взели детето, осиновителите – материално обезпечено семейство, го изоставили, защото се чувствали разочаровани от него. Според тях детето не е отговаряло на техните очаквания. Техните твърдения са, че не е български произходът на детенцето и че е имало здравословни проблеми. 

Според родителите това е укрито като информация от дома, в който се отглеждало детето, предаде БТА. Оттам обаче отричат обвинението, като заявяват твърдо, че е предоставена цялостна информация на семейството и се знае, че детенцето е здраво, от български произход, с нормално развитие.

Водещи

Най-четени