Нели Кордовска разрешила да се променят преференциални депозити в КТБ 14.05 | 11:53

Така 1000 привилегировани депозанти са получили гарантираните 100 хил. лева, без да са имали това право

От iNews.bg

Шефката на управление "Банков надзор" в БНБ Нели Кордовска е разрешавала да бъдат променени условията по договорите на 1000 депозанти в обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ). Така всеки от тях е получил гарантираните 100 хил. евро, на каквито не са имали право. Това съобщи председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред БНТ.

Кордовска е имала право да разписва, тъй като именно тя представлява БНБ във фонда. Нейното име нашумя, след като се разбра, че е закрила влоговете си в КТБ часове преди банката да бъде поставена под специален надзор.

Главният прокурор Сотир Цацаров не отрече, че сред висшите сружители на БНБ, проверявани по делото срещу квесторите, извършили предоговарянето, е изпълняващият длъжността подуправител по банковия надзор Нели Кордовска. Двамата квестори в КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов са обвинени за безстопанственост в големи размери заради предоговорените депозити с преференциални лихви.

"Гледам и не вярвам на очите си. Не мога да разбера как квесторите, за които чувам, че са сериозни хора, са разрешавали това, как толкова много, стотици хора, работещи в КТБ, са се съгласявали да стават собственици на фиктивни фирми и да подписват договори за милиони...Изведнъж се оказа, че и в БНБ са не един и двама, както и в одиторската компания КПМГ. Какво се случва с обществото, коя е тази сила, която ги кара?", коментира Стоянова.

Тя предположи, че служителите не са били мотивирани от големи суми пари, а са го правили за заплатите си.

Депутатът посочи още, че когато става дума за банкова несъстоятелност, банкова тайна не трябва да има както за депозантите, така и за кредитополучателите. В този смисъл тя подкрепя желанието на ДПС за повече прозрачност и вече се работи по конкретната формулировка в закона.

Най-четени