Нелоялната конкуренция на пазара на хранителни стоки била голяма 16.07 | 17:07

В момента се обсъждат цените на основни хранителни стоки, заяви Станишев

От Христина Рафаилова

В момента се обсъждат цените на основни хранителни стоки, в подкрепа на българските производители, а също така в защита на крайните потребители, защото в тази сфера "има много нелоялна конкуренция". Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той коментира, че в момента има сериозен спад в цените на зърното. Това дава основание за стабилност на цените в цялата хранителна верига, стана ясно от думите му. Червеният шеф обаче подчерта нуждата от държавна политика в сектора, както и много строг контрол, за да се премахнат спекулациите.

Според него са важни и европейските приоритети. "Първото, за което трябва да се водят разговори, е как да се избегне загубата на огромни средства в размер на няколкостотин милиона, за които има реален риск да бъдат изгубени, ако няма спешни мерки в редица сектори. Това се знае и са нужни колективни усилия, за да бъдат преодолени", каза още председателят на БСП.

Той припомни, че финансовата рамка е била договорена през февруари от правителството на ГЕРБ, но има възможност да се  преформулират по-ефективно българските приоритети, така че да се постигне по-голяма конкурентоспособност на икономиката.

"Много по-силна ще бъде позицията на което и да е правителство, ако то излезе с национална позиция, която има широка обществена подкрепа, защото това ще бъде оценено от европейските институции достатъчно високо", категоричен бе Станишев.

Водещи

Най-четени