Ненчев пак контра на Борисов 22.07 | 14:13

Военният министър не вижда заплаха от бежанска вълна към България

От iNews.bg

Министърът на отбраната Николай Ненчев за пореден път оспори думи на премиера Бойко Борисов. Този път по отношение на бежанците. Сутринта министър-председателят изрази сериозно безпокойство, че заради проблемите в Турция и разногласията й с Европа, поради което и голяма част от споразумението между Брюксел и Анкара за мигрантите не се спазва, съвсем скоро има реална опасност нашата страна да бъде залята от невиждан бежански поток. Ненчев обаче изразява точно обратното мнение, както се случи по темата с демилитаризирането на Черно море наскоро.

Военният ни министър не смята, че има допълнителни индикации за тежка бежанска вълна. Относно думите на премиера, Ненчев заяви, че не би казал, че има сигнали за подобен проблем. Но с оглед на ситуацията в Турция има извънредно положение в някои райони и затова се вземат изключително превантивни мерки.

Запитан дали армията ни има готовност да защити границата ни при засилена бежанска вълна, Николай Ненчев обясни, че имаме достатъчно военнослужещи, колкото е необходимо към днешна дата. "При необходимост имам готовност да изпратя многократно повече военни от тези, които към днешна дата са на границата с Турция”, зарече се Ненчев, цитиран от БГНЕС.

Относно въпроса колко случая на приближили границата ни руски самолети има, той коментира, че има няколко, но те не са навлизали във въздушното ни пространство. И в миналото са се случвали подобни действия, каза военният министър.

Ненчев съобщи, че утре ще посети границата с Турция, ще се види с българските военнослужещи и ще направи допълнително инструкции. "Ще дам допълнително гаранции за присъствието си и за това, че ще изпълним всичките си задължения. Добре обучени са момчетата, вършат си работата, работят много добре с органите на МВР”, посочи Ненчев.

Водещи

Най-четени