Неправителственият сектор ще получава държавни средства след конкурс 13.01 | 15:49

Начинът на финансиране ще се промени от следващия бюджет

От Елена Коцева

В следващите месеци ще се изработи механизъм, различен от досегашния, на финансиране на неправителствените и гражданските организации. За промяната са настояли представители на самите организации по време на среща днес - 13 януари, с министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Решението да се сформира работна група, която да стигне до решение за точния начин на разпределяне на средствата, които се отпускат от държавния бюджет, е основният резултат от продължилата почти три часа среща. Самият министър Дончев посочи като краен срок за работата на тази група месец май, за да може промяната се отнесе към бюджета за следващата година – 2013.

По думите на министъра всички страни са съгласни, че настоящият модел е несъвършен, а предложението на неправителствените организации е финансирането да става на конкурсен принцип, а не чрез директно предоставяне на субсидии.

Около 10 милиона ежегодно получава неправителствения сектор само от държавния бюджет. Средствата се разпределят между точно определен организации. Отделно на това над 159 милиона лева от програмите "Развитие на човешките ресурси" и "Административен капацитет" също се ползват от много граждански организации, посочи министър Дончев. 

Като друг недостатък, който е отчетен на срещата, Дончев определи и сферата на действие на неправителствения сектор, който играе ролята преди всичко на доставчик на услуги. Това не е маловажна роля, коментира Томислав Дончев, но определи принципа на взаимодействие на държавата и НПО-тата с държавата като стихиен и без ясна рамка.

Ще се предвиди възможност за включване в работната трупа на представители както от НПО, така и представители на финансови инструменти, различни от европейските, които присъстват в България. Работната група ще има задача да посочи държавен орган или структура, които да опосредстват хоризонталния диалог с НПО и да разработи дългосрочен политически документ или стратегия.

Всички предложения обаче ще трябва да се отнесат към финансовото министерство, от което зависи и крайният резултат.

По отношение на състоянието на сектора на срещата е постигнато и съгласие за това, че по-големият проблем се явява достъпът до оборотни средства, а не самото съфинансиране. Министър Томислав Дончев обаче отхвърли възможността за създаване на гаранционен фонд с участие или напълно финансиране от държавния бюджет, тъй като това би било в противоречие на политиката на самостоятелност на неправителствения сектор.

От друга страна практиката в редица държави показва, че такива гаранционни фондове са създадени, но се базират на други източници на финансиране.

Водещи

Най-четени