Непрестанните валежи напълниха язовирите на 100% 04.09 | 21:40

Избухна скандал за дарените пари в Мизия

От Теодора Кокаланова

След пороите язовирите в кърджалийските села Висока поляна и Мургово са с повишени нива. Започнало е контролирано изпускане на водите им. Язовир "Камчия" е пълен 100%, а язовир "Ясна поляна" - почти пълен, Засега няма опасност от преливане, съобщиха от водоснабдителното дружество в Бургас, което ги стопанисва. Съоръженията са под денонощно наблюдение.

За да се осигури свободен обем, контролирано се изпускат и язовирите "Елешница", "Черковна" и "Снежина" във Варненско, "Дибич" в Шуменско, "Крушево" в Карнобатско и "Красноселци" в Омуртагско. След дъжда, който се изля над София в нощта срещу четвъртък, нивото на реките, преминаващи през града, се покачи с 20 см. 

Заради валежите се очаква покачване на водите в Искър, Нишава, Ерма, Видбол, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Тунджа, Марица, Арда, Места и Струма.

Река Тополница преля в района на панагюрското с. Поибрене за секунди след поройния дъжд, наводни необитаема къща, дворове и земеделски земи. Останалите къщи в селото не бяха застрашени, защото са отдалечени от Тополница, която се прибра в коритото си. Другата река, която покачи нивото си с 90 см в района на Панагюрище е Луда Яна, но тя се оттече.

През последното денонощие екипи на Гражданска защита се отзоваха на над 80 сигнала за отводняване в цялата страна - най-вече на мазета и дворове.

По време на бурята мълния падна върху покрива на къща в центъра на пловдивското с. Болярино и отвори дупка около метър. 92-годишната собственичка Мара Гочева, която спяла на първия етаж, е невредима.

Във все още бедстващата Мизия назрява скандал между създадения преди седмица обществен съвет за управление на дарените пари и общинското ръководство, съобщава в. "24 часа". От съвета твърдят, че общинарите отказват да им предоставят информация как са изразходвани средствата от набирателната сметка на община Мизия до създаването на обществената структура, която трябва да контролира разпределението на помощите.

"Няколко пъти поискахме от кмета регистъра на този фонд, в който се превеждат средства от различни дарители от страната", посочи шефът на обществения съвет Ирена Дахлева. По думите й пострадалите хора в града и в близкото с. Крушовица непрекъснато ги питат как точно се изразходват дарените пари и за какво. 

"На този етап общественият съвет има право единствено да контролира средствата, събрани за Мизия в БЧК от пратените есемеси", подчерта кметът Виолин Крушовенски. По думите му стойността им е в размер на 268 000 лв. От тях 30 000 са похарчени за купуване на продукти за военнополевата кухня, която изхранва останалите без жилища", допълни той. 

Водещи

Най-четени