Неработещи фирми задръстиха с опашки Търговския регистър 27.03 | 10:44

До 31 март през Агенцията по вписванията трябва да минат поне 100 000 управители на дружества и десетки хиляди НПО

От iNews

Въпреки хвалбите на управляващите за намаляване на административната тежест и тази година офисите на Агенцията по вписванията (АВ) в края на март бяха задръстени от десетки хиляди собственици и пълномощници на фирми, които трябва да подадат задължителната годишна декларация за липса на дейност, показва репортаж на в. "Сега".

Декларации се изискват и от няколко десетки хиляди неправителствени организации (НПО). Това се случва за втора поредна година, без да има смислено обяснение защо се налага този тормоз. Крайният срок за внасяне на документа за "неактивност" по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството изтича в края на месеца.

Както обикновено, натоварването е най-голямо в столицата. Между 1:45 ч. и два часа стоене на крак отнемаше подаването на декларация за фирмите без дейност в централния офис на Агенцията по вписванията в София, установи репортер на в. "Сега". Документите се приемаха на 13 гишета, като обработката отнемаше между 3 и 5 мин. на човек. Все пак е създадена организация бременни жени и майки с малки деца да бъдат обслужвани с предимство.

От Агенцията по вписванията обясниха, че от началото на годината са получили само 100 000 - или към половината от очакваните декларации за липса на дейност през 2018 г. Това означава, че всички останали ще бъдат подадени в оставащите няколко дни. Именно заради наплива АВ обяви, че ще работи извънредно и през уикенда, и напомни, че освен на гише формулярите за нулеви приходи и разходи може да се подават и онлайн на сайта на Търговския регистър – BRRA.bg. Това обаче е възможно единствено с електронен подпис. Няма логика управителят на фирма без дейност да плаща и за електронен подпис, коментираха чакащи на опашката. Те недоумяват и защо декларацията трябва да се подава всяка година, а не се приеме това да се прави единствено ако фирмата започне дейност.

Проблемът се появи през миналата година, когато с промени в Закона за счетоводството за улеснение на предприемачите те бяха освободени от изискването да публикуват годишни финансови отчети, за което трябваше да плащат и държавни такси. В същото време обаче на собствениците на неактивните фирми бе вменено ново задължение - да обявят до 31 март неосъществяването на дейност със специални декларации - лично или чрез упълномощени от тях лица. Ако изпуснат датата 31 март, те подлежат на глоба от 200 до 1000 лв. и имуществена санкция от 300 до 2000 лв.

Водещи

Най-четени