Нетаняху иска повече сътрудничество в сигурността с България 23.10 | 15:00

Плевнелиев и Нетаняху обсъдиха разследването на атентата в летището в Сарафово в Бургас

От Владислав Рашков

Българският президент Росен Плевнелиев увери израелския премиер Бенямин Нетаняху, че работата по разследването на атентата в летището в Сарафово в Бургас, при който загинаха израелски граждани, ще даде скоро резултати.

В рамките на държавното посещение на Плевнелиев в Израел Нетаняху изрази благодарността си към българската държава за съпричастността на загиналите израелски граждани и се надява в най-скоро време да има резултати. Той е подчертал професионалното отношение на българските служби за сигурност.

Президентът каза, че следи денонощно работата по разследването и заяви, че разкриването на извършителите е дълг към българския народ и цялата световно демократично семейство,

"Събираме доказателства и сме сигурни, че ще успеем да посочим на света с доказателства тези, които са извършили тази бомбена атака", заяви президентът Плевнелиев.

Министър-председателят Нетаняху пък побърза да обвини отново Иран в подкрепата на враждебната на Израел ливанска организация "Хизбулла". Той заяви, че атентатът в Бургас е бил тест за българо-израелските отношения. Той припомни и дългото историческо сътрудничество между двете държави и припомни ролята на българите в спасяването на българските евреи.

Нетаняху постави акцента на срещата върху задълбочаване на сътрудничеството на България и Израел в сферата на отбраната и сигурността.

Вчера Росен Плевнелиев, заедно с външния министър Николай Младенов, се срещнаха в Йерусалим с вицепремиера и външен министър на Израел Авигдор Либерман. На нея са били обсъждани бъдещите отношения между Тел Авив и София.