Нещата се обръщат! Ето кой печели изборите... днес 05.03 | 11:25

Вижте данните от проучването на агенция „Афис“

От iNews.bg

От началото на годината досега бяха направени не едно и две проучвания на нагласите на българите спрямо победителите в предстоящите предсрочни парламентарни избори. Оказа се, че категоричен лидер не се откроява, а водачите БСП и ГЕРБ непрекъснато си разменят лидерската позиция.

Според най-новото изследване, направено от агенция "Афис" в периода 23-27 февруари, ако изборите бяха днес, победители щяха да са червените с 26%. На два процента след тях ще са ГЕРБ, а следващите в подредбата са Обединените патриоти (7.2%), ДПС (5.7%) и новата формация "Воля" (4.3%) на Веселин Марешки.

Под 5% биха събрали коалициите "Реформаторски блок – Глас народен" (3.8%) и "АБВ – Движения 21" (2.8%). Останалите участници са "Да, България" с 1.1%, "ДОСТ – НПСД" с 0.7% и "Нова република" с 0.6%.

"При досегашния развой на кампанията не е ясно коя партия ще бъде първа сила. Която и да е тя, на този етап не може да се твърди, че тя ще образува самостоятелно мнозинство. Нито една от по-малките парламентарни групи обаче няма да може да добави недостигащите около 15%, за да осигури двойна коалиция за пълно мнозинство с една от двете водещи политически сили. Така че към датата на изследването (края на февруари) се очертава възможност само за тройна коалиция с център, сформиран било около БСП, било около ГЕРБ", сочи анализът на "Афис".

Хипотезата за "голяма коалиция" е теоретически допустима, но двете големи партии ще платят тежка цена в очите на обществото. Само 9% от населението предпочита този вариант пред останалите: лявоцентристка (26%), дясноцентристка (29%) или нови избори (25%), посочват още от агенцията.

Само 2/3 от електората на ГЕРБ през 2014 г. имат нагласа повторно да гласуват за същата партия. Останалите са склонни или да не гласуват, или да предпочетат други партии като "Воля", БСП или Обединените патриоти.

БСП обаче запазва значителна част от твърдото ядро от предишните избори за НС (88%) и е на път да прибави към него бивши избиратели на ГЕРБ, на АБВ и на по-рано негласували. Предишните избиратели на АБВ се разделят приблизително наполовина между АБВ и БСП.

КОЙ С КАКВО ПЕЧЕЛИ

БСП – според избирателите има предимство в сферата на здравеопазването (8%), образованието (6%), правата на наемните работници (4%) и увеличението на заетостта (2%). ГЕРБ – бежанската криза (5%), икономическия растеж (3%), международните отношения (3%) и борбата с престъпността (3%).

Водещи

Най-четени