Нещата явно се усложняват: Искаме хеликоптери и кораби на Frontex да ни пазят границите 28.07 | 19:22

Меркел обеща на Борисов да му съдейства пред Брюксел, ще опита да ни предостави помощ и от страна на самата Германия

От iNews.bg

България иска техника на европейската служба Frontex, включително кораби и хеликоптери, да се включат в охраната на нашите граници. Това става ясно след проведения днес телефонен разговори между премиера Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел. Сред основните обсъдени между двамата теми е била все по-усложнената и тежка ситуация във връзка с мигрантската криза. Българският министър-председател е запознал федералния канцлер с предприетите от страната ни действия за гарантиране на сигурността и спокойствието по границите, включително и след събитията вследствие на неуспешния опит за преврат в Турция. Премиерът посочи, че той, министърът на отбраната и ръководството на МВР непрекъснато лично следят ситуацията по границите и се осигуряват допълнително служители, патрули и техника, което налага разходването на повече средства от бюджета. Именно в тази връзка Борисов е поискал и съдействието на Меркел за включването на патрули на Frontex в охраната на българските граници.

От своя страна тя му е обещала съдействие и е поела ангажимента да постави този въпрос пред Европейската комисия. Паралелно с това тя ще разговаря по темата и с министъра на вътрешните работи на Германия за съдействие и помощ от тяхна страна за проблема с бежанците по българските граници.

В разговора си Борисов и Меркел са обсъдили и поисканото от страната ни становище на ЕК за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева във връзка с АЕЦ "Белене”, съобщи правителствената пресслужба. Тема на разговора са били и процедурите по проекта "Южен поток", както и българската концепция за газов хъб "Балкан", като министър-председателят акцентира на проектите, по които България работи активно.

Водещи

Най-четени