Нивата на реките скачат опасно заради дъждовете 09.11 | 16:20

Очакват се значителни повишения на водоемите в Южна България

От Теодора Кокаланова

Очакват се повишения на нивата на реките в Южна България, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд, като по-съществени са възможни в:

Източнобеломорски басейн:

- р. Марица – горно и долно течение и съответните й притоци, реките Крива река, Яденица, Чепинска, Тополница, Луда Яна, Стара река (Пещерска), Въча, Пясъчник, Първенецка, Чепеларска, Бисерска и Лозенска);

- р. Арда - горно течение и съответните притоци (реките Бориковска, Черешовска, Есенишка, Текирска, Елховска, Черна, Върбица);

- р. Бяла;

Източнобеломорски басейн

- р. Доспат;

 - р. Места – целия басейн;

- р. Струма – средно и долно течение (притоците й реките Сушицка, Цапаревска, Лебница, Санданска Бистрица, Струмешница, Мелнишка, Пиринска Бистрица).

В останалата част от страната речните нива ще продължат да се понижават или ще се задържат. За щастие през изминалото денонощие речните нива в страната са продължили да се понижават или са останали непроменени, сочат данни и прогнози на НИМХ. 

Незначителни повишения са регистрирани при измервателни пунктове в поречията Тунджа и Марица, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Протичащите водни количества в по-голямата част на Дунавски и Източнобеломорски басейни са над средно многогодишните стойности, а в Черноморски и Западнобеломорски басейни са под и около тях. 

Последните порои "потопиха" Бургаско и Хасковско под вода. Пороят в Бургас и този път взе жертва – 38-годишната Валентина, майка на две деца, бе "погълната" от водната стихия.    

Водещи

Най-четени