Нивото на Дунав е под постоянно наблюдение 07.06 | 20:29

Водите на реката са достигнали 434 см или с 12 см по-високо от вчера

От Елица Елефтерова

Нивото на Дунав край Силистра продължава да се повишава. Днес водите на реката са достигнали 434 сантиметра, което е с 12 сантиметра по-високо от вчера, показва справка от силистренското представителство на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по реката, съобщава БТА.

Критичното ниво в този участък на реката е 777 сантиметра. Към момента служители на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" непрекъснато следят нивата и дигите на Дунав по българския бряг. В дежурни центрове постоянно се получава информация за водата изпускана от "Железни врата" в Сърбия, съобщават от МВР.

В пожарната денонощно анализират и обобщават данните, които получават от Координационния център за реагиране при извънредни ситуации (ERCC) на Европейската комисия, както и от оперативните центрове за защита при бедствия на Германия, Австрия, Чехия, Словакия и Унгария.

Местните пожарни са готови да се притекат на помощ на населението при необходимост. Те са в готовност за действие.

По-рано през деня стана ясно, че не се очакват критични нива на река Дунав в българския участък. Това каза директорът на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (АППД) в Русе Павлин Цонев. Той опроверга опасенията, които се породиха след проблемите в Германия и Австрия. 

Водещи