Нивото на Дунав рязко скочи 17.05 | 11:42

Само за последното денонощие водите при Видин са се покачили със 110 см и са достигнали 804 см

От Мая Александрова

Само за последното денонощие нивото на река Дунав при Видин се покачи със 110 см и достигна 804 см. Стремителното покачване ще продължи и през деня, показват прогнозите.

Големи са водните количества и в Среден Дунав. Високи са подпочвените води във видинската низина, но засега няма опасност от наводнение на селищата покрай реката, съобщават от Областния кризисен щаб.

Дигите и другите защитни съоръжения по брега на Дунав са под непрекъснато наблюдение от служители на "Напоителни системи”. Има готовност за намеса при констатиране на просмукване или теч. При денонощен режим работят и 5 отводнителни помпени станции по поречието. Започва подготовка и за въвеждане на втория етап от плана за защита на населението при високи води, който се прилага при ниво над 850 см.

"Засега смятам, че не сме още в етап, който да представлява опасност за населението, но сме предприели всички мерки, за да наблюдаваме и контролираме нивото, за да реагираме своевременно", каза за БНТ Кръстьо Спасов, председател на Областния кризисен щаб.

Над 3000 дка земеделски земи бяха залети след прекъсване на дигата на основния събирателен канал за скатни води край Видин и бяха наводнени 16 къщи в различни села от проливните дъждове, критично е състоянието и на мост край с. Рупци , обобщиха нанесените щети от община Видин. Заради високите води на Дунав остава в сила обявеното бедствено положение.

Водещи

Най-четени