Нивото на Дунава ще се повиши с 10-15 см до дни 29.08 | 18:06

Това обаче няма да услесни корабоплаването в българския участък

От Елена Кирилова

Нивото на Дунав в българския участък ще се повиши с 10-15 см. през следващите дни, но това няма да облекчи корабоплаването, съобщава БТА.

Според директора на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав” (АППД) Павлин Цонев днес (29 август) нивото на ректа край Русе е минус 8 см спрямо условната кота "Нула”. През предстоящите няколкодни то ще се повиши със 7 см.

Въпреки това обстановката по реката остава сложна, тъй като август и септември са едни от най-маловодните месеци. Причината за това е липсата на естествен приток на повърхностни води и наличието на недобре укрепени брегове в български участък. Проблемно е и наличието на много наноси и голямата ширина на реката.

По думите на директора на АППД в района на Белене корабоплаването е най-затруднено в района на Белене, тъй като там ширината на Дунава е над 1600 метра. На мястото непрестанно работи хидрографският кораб "Вит”, който търси подходящи дълбочини.

"Без изграждане на хидротехнически съоръжения не може да се извърши естествено удълбочаване - т. е. трябва да се насочи този поток в по-малка ширина, за да се осигури по-голяма дълбочина",коментира Цонев.

Тъй като като хидрографският кораб е много стар, през 2014-2015 г. се очаква да бъде закупен нов по проекта  "Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав" по оперативната програма "Транспорт".

Стойността на проекта е 5 млн. евро, а малко над половината от парите ще бъдат предназначени за купуването на плавателния съд. Благодарение на модерното оборудване ще мое да се прави много по-точна картина на речното дъно.

Водещи

Най-четени