Нивото на Тунджа бавно спада, но опасността не е преминала 05.02 | 11:29

На места в страната се активираха свлачищa, засегнати и пътни настилки

От Филипа Тодева

Нивото на река Тунджа в Елхово през тази нощ спадна с 8 сантиметра до 404 сантиметра, при критични за града 395 сантиметра. Вчера към обяд е била отбелязана максимална височина на водния стълб от 415 сантиметра, предаде БТА.

От началото на седмицата нивото на реката се покачваше с около един сантиметър на час, а от вчера спада със същия темп. Според специалисти от "Пожарна безопасност и защита на населението" тази тенденция ще се запази, тъй като в Ямбол реката вече е спаднала с повече от половин метър. Това показвало, че високите води са в резултат от падналите обилни валежи, а не от изпуснати язовири, както бе при наводнението през декември.

Под вода остават части от животинския пазар, градския парк и спортния комплекс, както и десетки хиляди декара посеви. Затворен за движение е пътят между Елхово и село Трънково.

Междувременно комисия, назначена от кмета на община Долни Чифлик Борислав Натов, започна да описва щетите от наводнението от последните дни.

Вече са направени огледи за щетите по инфраструктурата в селата Венелин и Рудник, където има отнесена асфалтова настилка. Предстои да бъдат обходени и останалите населени места в общината.

До този момент няма подадени заявления до комисията от засегнати домакинства. Тя обаче вече се е самосезирала и ще направи първоначално огледи в най-засегнатите къщи - седем в Горен чифлик и две в Гроздьово, уточняват от общината.

Обстановката в област Добрич се нормализира. Придошлата в предходните дни вода в село Ново Ботево се е оттеглила с около метър. Помпена станция Батово вече работи и е възстановено водоснабдяването в селата Славеево, Стефаново, Бранище и Плачи дол.

Още вчера бе отменена евакуацията за двете села Одринци и Долина и по информация на зам.-кмета на община Добричка Йълдъз Юнус евакуираните граждани са били извозвани с автобуси от кризисните центрове към домовете им.

Необходимо е спешно укрепване на пътя Варна – Балчик в района на спирка "Кипарис” заради свлачището, което отново се е активизирало при поройните дъждове.

След обилните валежи в страната от последните дни в Симитли също има няколко активирани свлачища, каза кметът Апостол Апостолов, цитиран от агенция "Фокус". Той увери, че общината е в пълна готовност да реагира и да възстановява затворените пътища към населените места.

"Село Горно Осеново беше откъснато от света и пътят между Горно и Долно Осеново беше прекъснат от свлачище. Там все още се извършват възстановителни дейности. Свлачищни процеси затвориха и пътя за село Брежани, където проблемът вече е отстранен”, обясни Апостолов. Той допълни, че пътят от Ракитна за Мечкул също е бил откъснат наполовина и в момента се работи по възстановяването. Свлачище е откъснало цял квартал на село Полена.

Водещи

Най-четени