Нивото на Тунджа отново се повиши и уплаши Елхово 04.02 | 09:47

Някои от хората сами се евакуират. „Ние не можем да се борим с природата”, заяви минитърът на околната среда

От iNews.bg

Нивото на рeка Тунджа край Елхово отново се е повишило през нощта. Тази сутрин стана ясно, че са били залети приземните етажи на къщи и дворове. Засега от кризисния щаб не са нареждали евакуация, но някои от жителите на града, които си спомнят миналогодишния потоп, сами са напуснали домовете си.

Под вода в момента са градският парк и кооперативният пазар. Заради залети пътища се търсят алтернативни маршрути за превоз на учениците.

От МОСВ очакват днес нивото на реката край Елхово да спадне, както при Ямбол.

Сериозно остава положението в Добрич, където язовир "Одринци” се изпуска контролирано. Там са евакуирани стотици, но по думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева има шанс още днес те да се завърнат по домовете си.

Заради евакуацията МВР изпрати екипи да охраняват домовете на хората.

Контролирано се изпускат язовирите "Кричим”, "Цанков камък” и "Въча”. След поройните дъждове язовир "Ивайловград” също преля.

В Смолян започнаха да отстраняват пораженията след бедственото положение. Кметът Николай Мелемов съобщи, че в общината и в града има доста активизирали се свлачища. Едното е в Промишлената зона на Смолян, а другото - в Чилингирска махала.

Във Варна продължават да спадат нивата на язовирите, но те все още преливат, поради което остава и бедственото положение в три населени места в региона. Причината е, че водите, които са започнали да се изпускат от яз. "Тича” ще бъдат в критичната си точка към 10:00 часа сутринта и след като отмине този момент ще се вземе решение дали да бъде отменено.

Поредните наводнения станаха повод и за нов конфликт между властта и опозицията. Вчера БСП поиска оставката на министър Ивелина Василева.

А тя отново обясни бедствията с климатичните промени. "Промените на климата са факт и те водят до бедствия навсякъде по света. Това, което можем да направим, е да предприемем мерки, за да намалим последствията от тях", каза Василева пред bTV.

Тя заяви, че още с идването си на власт настоящото правителство е взело мерки в спешен порядък по възстановяването на държавността на язовирите. "Направихме промени в закона за водите, за да сме сигурни, че има контрол върху хидротехническите съоръжения и язовирите”, посочи тя.

"Нашата цел е да ограничаваме щетите”, подчерта министърът, като даде примери с разработвани планове за управлението на речните басейни, заделени средства за превенция на бедствията и за справяне със свлачищата.

Василева подчерта, че са предприети са мерки срещу незаконната сеч, като е въведен строг контрол срещу изсичането на горите. "Строг контрол има и за почистването на коритата на реките", обясни тя.

Запитана кой ще носи отговорност за бедите на хората, министърът каза, че "отговорност се носи от всички, но ние трябва да осъзнаваме и динамичната хидрообстановка”. "Ние не можем да се борим с природата”, коментира тя.

Водещи

Най-четени