Нивото на Тунджа пак се покачи, очаква се да наводни Елхово 08.12 | 14:51

Обстановката в цялата страна остава усложнена, съобщи шефът на службата по пожарна безопасност комисар Николай Николов

От iNews.bg

Нивото на река Тунджа продължава да се повишава. Очаква се ниските квартали на Елхово да бъдат наводнени. За това предупреди главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението". Въпреки тежкото положение в общината няма да бъде обявено бедствено положение.

Комисар Николов обобщи, че обстановката в цялата страна остава усложнена. Според информацията на службата за пожарна безопасност обаче няма пряко застрашени хора в област Ямбол.

"В град Гълъбово се изгражда дига, която има за цел да ограничи водата да достигне до подстанцията и да се възстанови нормалната й работа", каза Николов, цитиран от БТА.

Във Видинска област е отменено бедственото положение в общините Грамада и Димово. Все още осем села се без електрозахранване в община Белоградчик. Очаква се скоро да бъде възстановено покритието на мобилните оператори, а до полунощ и електрозахранването в тези осем села.

Сложна е ситуацията с възстановяването на 110 киловолтовия далекопровод до село Гара Орешец, който захранва населените места от общината с ток. Затова от ЧЕЗ изграждат нов далекопровод с дължина 1,2 километра, който да заобиколи мястото на скъсаните кабели и паднали стълбове.

На мястото на аварията са доставени два верижни булдозера в помощ на екипите за монтирането на съоръжение на мястото на аварията. Осигурена е допълнително техника и специалисти от РД ПБЗН - Монтана в помощ на енергетиците, работещи по ликвидирането на последиците от обледяването на територията на община Кула.

Нормализирано е водоподаването към всички населени места. Няма сигнали за бедстващи хора. Пътищата са разчистени, няма паднали клони и дървета.

Поради лошите метеорологични условия и проблеми с електрозахранването, 8 и 9 декември 2014 г. са обявени за неучебни дни в Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" – с. Веселиново, община Тунджа, област Ямбол.

Регионалния инспекторат по образованието в Ямбол е уведомил кмета на общината за възникналата извънредна ситуация, който съответно е издал заповеди за преустановяване на учебния процес.

Към момента обстановката във Видинска област е спокойна и всички училища провеждат нормални учебни занятия.

Водещи