Нивото на реките в Ловеч се повишава, но няма опасност 28.05 | 13:34

В Стара Загора заради валежите са пострадали 10 ромски къщи

От Ивайло Ачев

Поливните дъждове през последните дни засега не предизвикват бедствено положение в две от най-големите области в страната - Стара Загора и Ловеч, информират местните администрации.

Ловеч

Непрекъснатите валежи в област Ловеч през последните дни доведоха до значително повишаване на нивата на основните реки Осъм и Вит, съобщават от областната администрация.

Направените измервания от Хидрометеорологичната обсерватория показват, че за едно денонощие нивата са надхвърлили средните стойности с над 20 см. За района на Тетевен-Рибарица това повишение е над 40 см, като нивото е стигнало 200 см. Нивата в останалите пунктове на измерване са както следва: на р. Черни Вит – 126 см, на р. Осъм при Троян – 147 и при Ловеч – 174 см.

Засега покачването на водите на реките все пак остава под критичните нива, категорични са експертите. 

По разпореждане на областния управител Ваня Събчева кметовете на общини са информирали за готовността им за реагиране при възникване на предпоставки за наводнения. Прегледани са плановете за защита при бедствия в частта им за защита от наводнения, а щабовете имат готовност за работа при създаване на критична ситуация.

Поддържа се информационен обмен с Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението”, съгласно аварийните планове на потенциално опасните язовири.

Разпоредено е да се организира директно наблюдение на язовирите за рязко повишаване на водата в тях. Обърнато е особено внимание на водохранилищата "Крушуна", "Добродан" и "Пазар дере" (село Голец), където междуведомствената комисия е констатирала в предните дни завиреност до кота преливник.

Стара Загора

Обстановката в област Стара Загора е спокойна, няма опасност от преливане на язовири и речни корита следствие на обилните валежи през последните дни, съобщават от областната администрация.

Само два сигнала са получени при дежурния в Областния съвет по сигурността – за наводнени къщи в ромската махала в Николаево и за наводнено мазе на къща в село Бяло поле, община Опан. Проблемите се отстраняват на място.

Общо 10 ромски къщи, от които половината извън регулация, са пострадали от силните дъждове. Къщите се намират в най-ниската част на града, в близост до реката. Наличната вода се отстранява с помпи.

В област Стара Загора количеството на валежа през последните 24 часа е от 20 л. на кв. м., като следобед от запад ще започне процес на спиране на валежите и разкъсване и намаление на облачността, информират от Оперативния център. 

Няма затворени пътни участъци, няма данни за нарушено електроснабдяване и водоснабдяване.

Водещи

Най-четени